Project omschrijving

Restaureren en isoleren van de kap van rijksmonument Het Koetshuis

Wensen

De opdrachtgever wilde de kap van het koetshuis restaureren en isoleren, zodat het in plaats van een vochtige, tochtige ruimte een gebruiksruimte zou kunnen worden. Ook moesten de vloerdelen van de verdiepingsvloer vervangen worden en de grenen balklaag eronder gerestaureerd. Omdat Het koetshuis een rijksmonument is moesten bij de restauratie zoveel mogelijk oorspronkelijke bouwmaterialen behouden blijven.

Uitvoering

Nadat de pannen verwijderd waren bleek dat de sporen door jaren lange aantasting van regen en wind en houtworm, in slechte conditie waren. Omdat de kap geïsoleerd zou worden met een harde isolatieplaat en de sporen dus enigszins uitgelijnd moesten kunnen worden, werd in samenspraak met opdrachtgever en monumentencommissie besloten alle sporen te vervangen.
De spanten en korbelen moesten wel behouden blijven en dus gerestaureerd. De opdrachtgever had een voorkeur voor restauratie met grenen hout en niet met de kunstharsmethode. Eenzelfde aanpak werd gekozen voor het herstellen van de verdiepingsvloerbalken.

Bij de dakpannen hebben we de slechte verwijderd en aangevuld met ‘nieuwe’ oude pannen. Verder zijn de bestaande stalen dakramen vervangen door drie veluxramen met roede.
Tenslotte bleek ook de daklijst te zeer aangetast door houtworm om nog hergebruikt te kunnen worden. Dus ook deze is, samen met de gootlijst, exact nagemaakt van het en vervolgens gemonteerd. En zo is er na 2,5 maand sloop, kaalslag, restauratie en nieuwbouw, een sfeervolle, aangename ruimte gecreëerd naar wens van de opdrachtgever.